zondag 10 juni 2012

Bang voor rimpels: kies voor 5 kilo overgewicht


Zucht…… net als je denkt dat je als vrouw zijnde de proeve des tijds toch aardig hebt doorstaan zo rond je 40e (denk: menstruatie, acné, zwangerschappen, bevallingen en noem het maar op), komt de volgende uitdaging alweer om de hoek kijken: oud worden, maarrrrrr…. er niet zo uitzien!

Hebben wij niet jarenlang geprobeerd er slank er strak uit te blijven zien? Was dat niet één van de redenen om te gaan hardlopen?

Ik lees net een stukje op internet over de “oud-gezicht-jong-lichaam-tegenstelling”. Lees en vooral........ huiver:
Volgens dermatoloog Leslie Baumann is de “oud-gezich-jong-lichaam-tegenstelling” een probleem voor mensen die er jonger uit willen zien. Vrouwen eten gezonder en bewegen meer, wat natuurlijk tot vetverlies leidt.  Maar bij een vrouw van boven de 40 met weinig lichaamsvet begint het gezichtsvolume zichtbaar af te nemen? Waarom? (ja, waarom in hemelsnaam??!!). Oké, hier komt ie: hoe minder gezichtsvet, hoe minder steun de gezichtshuid krijgt en hoe zichtbaarder rimpels worden.

Een van de wrede ironieën van ouder worden (niet mijn woorden, maar ze zouden het kunnen zijn ;-)) is dat we vet verliezen op plaatsen waar vet ons uiterlijk juist het meest goeddoet (in het gezicht) en moeite hebben met het verliezen van vet op plaatsen waar we er het meest last van hebben (think BBB!).

De feiten op een rij:
-       Vet is belangrijk voor het gezicht, als je er jong uit wilt zien that is ;-)
-       Het gezicht heeft 21 vetcompartimenten, die elk in hun eigen tempo verouderen (let it be slowly, plz!).
-       Hoe het gezicht verandert als iemand ouder wordt, hangt grotendeels af van hoe die vetcompartimenten door de tijd heen veranderen.
-       Vrouwen die te mager zijn kunnen vetcompartimenten hebben die ‘leeglopen als oude ballonnen’, zelfs als de rest van hun lichaam in topconditie is (okee, ik val nu flauw…).

Voor de vrouwen die nog bij kennis zijn, hier de oplossingen:
-       Als je een gezonde hoeveelheid gezichtsvet wilt behouden om te zorgen dat je gezicht er langer jonger uit blijft zien, moet je een percentage lichaamsvet van 15% hebben. Dit geldt voor mensen met een van nature voller of ronder gezicht.
-       Vrouwen met een smal, hoekig gezicht hebben een percentage lichaamsvet van minimaal 20%-25% nodig om na hun veertigste een jeugdiger gezicht te blijven houden.
-       Stop met jojoën! Aanzienlijk gezichtsverlies, gevolgd door gewichtstoename en vervolgens weer gewichtsverlies verergert wat er met gezichtsvet kan gebeuren naarmate we ouder worden.
-       Vrouwen met een geschiedenis van jojoën kunnen als ze begin 30 zijn al gaan zien dat hun gezichtshuid slapper wordt.

Here’s the deal: Als je 5 kilo overtollig gewicht wilt dragen (wat betekent dat je licht overgewicht hebt) zal je gezicht er jonger uitzien en zul je geen ongezonde uitstraling hebben.  Ren nu niet meteen naar Mc Donalds of de patatzaak om de hoek. Go for healthy food! Een gezond dieet dat rijk is aan antioxidanten en essentiële vetten (denk alleen maar aan visolie en je gaat er al jonger uitzien) speelt een essentiële rol in hoe de huid veroudert.

Kies je er toch voor om mager te blijven, kun je als je huid er ouder uit begint te zien altijd nog naar de dermatoloog voor huidvullers. Dat laatste lijkt mij de beste optie ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten