zondag 9 juni 2013

New Addiction

Ok, dus ik heb een nieuwe verslaving. A healty one. Say hello to *tromgeroffel* havermout.

Een jaar of 3 geleden kwam ik erachter dat ik lactose-intolerant ben. Een ramp voor iemand die dol is op melk. Ik at Brinta-pap als ontbijt, 2 bekers melk op een dag en vaak ook nog yoghurt met muesli. Dat kon dus niet meer. Jammer, maar samen met de diëtiste kon ik toch een lekker dagmenu samenstellen waar ik me sindsdien prima bij voel. Totdat ik me een paar maanden geleden steeds slechter begon te voelen: vaak heel duizelig, tintelende vingers en lippen, wazig zien, ruisende oren en moe, heel erg moe. Een consult bij de huisarts wees uit dat ik hypoglykemie heb. Say what? Een overactieve alvleesklier die teveel insuline produceert. Eet ik een suikerhoudend product, gaat de alvleesklier nog meer insuline produceren, dus suiker eten om de bloedsuikerspiegel te verhogen werkt niet. Suiker uit mijn dieet bannen, dat is wat ik moest doen en nog steeds doe, obviously.

Right, nu is het helemaal niet interessant om te weten wat ik allemaal mankeer, maar het feit dát ik op voedingsgebied een gebruiksaanwijzing heb, heeft mijn interesse in gezonde voeding (een healthy food lover was ik toch al) enorm versterkt. Wanneer je niet veel meer kán eten omdat je lichaam het afwijst, ga je op zoek naar alternatieven om jezelf zo af en toe te kunnen trakteren op iets lekkers.

Voor mijn ontbijt heb ik havermoutpap ontdekt. "Saai", zul je denken. Klopt, havermoutpap is saai. Echter, hoe ik hem maak is hij niet saai. Dan is het een traktatie, elke ochtend weer. Vaak eet ik het 's avonds nog eens.

Op micook.nl kwam ik afgelopen week een heerlijk recept tegen van zelfgemaakte koekjes met havermout, banaan, kokos, beetje honing en walnoten. Ik heb ze gisterenavond gemaakt en vandaag meegenomen om tijdens een strandwandeling samen met de mannen te kunnen eten. Ze waren heerlijk!

Dus naast de havermoutpap zal ik deze heerlijke koekjes zeker nog vaker maken. Ook lekker om tijdens een trail-run te eten.

Voor het recept van de koekjes:  Klik!

Havermout is trouwens ook een superfood (wat een heerlijk woord is dat toch). Het is rijk aan vitamine B1, fosfor en magnesium (goed tegen de krampjes in de kuitjes), het is rijk aan vezels en heeft een lage glycemische index. Dat laatste wil zeggen dat het langzaam wordt verteerd en dus niet zorgt voor een hoge piek in de bloedsuikerspiegel. Daarnaast heeft een gunstige invloed op de darmwerking en heeft het een verlagende werking op het cholesterolgehalte. All good, my lovelies.

Ik kan gerust zeggen dat mijn voedings-intoleranties mij een nog gezonder voedingspatroon hebben opgeleverd. Het is wel een zoektocht soms maar ergens heb ik het wel als een uitdaging ervaren. Gelukkig ben ik dol op koken en experimenteren op kook-gebied.

Bon, genoeg over het eten, let's run!

Dinsdag gaan we maximaal 10x400 doen met als rust/herstel ook 10x400. Ik denk aan de rondjes rondom het zwembad in het Wantijpark. Deze rondjes zijn echter langer dan 400 meter. Vandaar ook dat ik maximaal zeg, dat betekent namelijk dat minder ook goed is ;-)

Donderdag een ruime 12 km. Papendrecht it is! De tempoblokken: 6x1000.

Het weer wordt prima, dus dat is in ieder geen excuus om niet te komen!

Tot dinsdag!!

Liefs van Brenda1 opmerking:

  1. Hey, wat leuk dat je de koekjes hebt gemaakt én dat ze in de smaak vallen! :) Leuk om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen